Как да разположим мебелите и уредите в кухнята

By | юни 8, 2017

Хармоничното съчетание на цветовете и разположението на уредите и мебелите в кухнята е от голямо значение, доколкото и домакините и целите семейства прекарват в кухните значителна част от свободното си време. Експертите предлагат няколко варианта на разположение на уредите и мебелите в кухненското пространство.

Разположение на мебелите в една линия – това е доста популярен начин да се “разшири” пространството в една миниатюрна по квадратура кухня. Това е особено практично да се направи ако в апартамента живеят двама души. В т.нар. „работна зона“, където се разполагат уредите, се концентрират всички кухненски уреди, така, че да заемат приблизително половината от кухнята. Обикновено уредите и мебелите се подреждат плътно до една от дългите стени на кухнята. За целта, разбира се, се избаботват мебели по поръчка, така че да се вместят точно в това пространство. Традиционно мивката и хладилника се разполагат в лявата част, а в дясната част е плотът. Уредите, необходими за приготвяне на храна, се разполагат някъде в средата, така че домакинята да не прави много излишни движения. Кухненската маса се разполага или в централната част на кухнята или близо до прозореца.

Ако кухнята е със сравнително голяма квадратура и е добре осветена от естествена светлина, тогава добро решение е кухненските мебели и уреди да се разположат в две редици, които са една срещу друга. Посредата между двете редици може да се постави кухненска маса или кухненски бар-плот. В работната зона отляво трябва да се намират мивката и плота, а отдясно – хладилник и кухненски шкафчета. Между тях и масата трябва да има поне половин метър пространство, за да е лесен достъпа до останалите части на кухнята.

В последните години модно стана разположението на кухненската мебелировка във  формата на буквата Г. В едната страна например се подреждат мивката и кухненски шкафчета, в другата страна са котлоните и хладилника.

Ако кухнята има наистина голяма площ, то мебелите и уредите могат да се разположат и в три линии, по три от стените на кухнята, в П-образна. Това разположение е подходящо за кухни, съставени от големи количества кухненски шкафчета и рафтове и с голяма работна зона. След разположението на всички уреди и мебели, оптималното разстояние между различните части на мебелировката трябва да бъде в повече от 2,5 метра. Обикновено в този случай кухненските шкафчета заемат цяла една стена, но е добре да се държат само на една стена, а не на две или три, защото това ще създаде усещане за претрупаност.

За големите кухненски пространства е подходящо и разположение във формата на латинската буква G – тук разликата с предходния вариант е, че имаме оформена четвърта работна зона, която се състои от бар-плот и барова стойка. Металическата барова стойка е идеално място за съхраняване на чаши, бокали и бутилки с алкохол.

Ако кухнята е наистина голяма, с квадратура минимум 20 кв.м., в нея може да се оборудва малък “остров”, където да се разположи кухненското оборудване. Това се прави в централната част на помещението, което играе роля на работна зона, в в която се струпват всички уреди, като хладилник, пералня, печки. По стените се разполагат кухненските шкафчета, като между “острова” в средата и шкафчетата разстоянието трябва да бъде минимум един метър.

ТЕЛЕФОН ЗА КОНТАКТ: 088 332 7212

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА МЕБЕЛ