Стилове кухненска мебел

By | май 31, 2017

Съществува голямо разнообразие от стилове в мебелирането на кухните. Тук ще се спрем на няколко основни стила, както и на някои от най-интересните стилове в кухненския интериор.

Един от най-уютните стиловете кухненска мебелировка се нарича “Кънтри”. В повечето страни по света под мебелировка в стил “Кънтри” се разбира всякаква мебелировка, най-вече от дървен материал, която наподобява националния стил на мебелиране, като се различават американски кънтри стил мебели, английски, скандинавски, тоскански, алпийски, рустик и други стилове кънтри мебели.

Характерно за кънтри мебелите е, че се изработват от естествени материали – основно дърво и текстил. Друг много характерен признак е простотата и дори леката грубоватост на външния вид на кънтри мебелите, които специално се патинират, за да не изглеждат току-що изработени. Кънтри мебелите са в меки пастелни дървесни цветове – орех или дъб, което придава особена топлина и уют на помещението. В кухнята, мебелирана в стил кънтри, отсъстват ярките акценти и контрасти. Цветовете са меки и балансирани. При това, макар в повечето случаи да се изработват машинно, майсторски изработените кънтри мебели изглеждат така, сякаш са ръчна изработка – за това впечатление спомага известната им “недодяланост”, “грубост” и простота. В кухнята стил кънтри обикновени има и много текстил – рогозки, кърпи, карета и др., които могат да бъдат ръчна изработка или поне трябва да изглеждат като ръчно изработени. Кънтри мебелите отразяват националната самобитност и уникалния “народен стил”. Примери за подобна мебелировка може да се видят в правилно мебелираните механи, таверни и други заведения в “национален стил”.

Голяма популярност през последното десетилетие придоби стилът кухненски мебели “хай-тек” (high-tech, високо-технологичен мебелен стил). Както подсказва названието му, той е пълно противоположност на описания по-горе кънтри стил. Това е лаконичен, изчистен и елегантен стил, в него леката недодяланост и естествените материали на кънтри стила нямат място, имат място лъскавите повърхности, резките контрасти, изсечените ръбове, изкуствените материали. В Мебели Бургас имаме богат опит в мебелирането на кухни в този стил. Кухнята мебелирана в хай-тек стил е оборудвана с най-новите кухненски уреди и блести в метално сиво, комбинирани с ярки цветове като кърваво червено или тревисто зелено. В хай-тек кухнята е подходящо да има ярки неонови акценти и всякакви декоративни предмети във футуристичен стил.

Може би най-популярният стил за мебелиране на кухня е т.нар. съвременен класически стил (съвременна класика или неокласика). Той има своите корени във времето на европейския класицизъм – 17 век. Представлява съчетание на елементи от класическия мебелен стил, оформен преди около 3 столетия и съвременни дизайнерски решения.

Класическият стил се заражда, като дизайнерите черпят вдъхновение в художествени образци от древността, за които е характерно изящество на формите, изчистеност, простота и симетричност.

Ако трябва да се охарактеризира с една фраза съвременната класика в кухненската мебел, трябва да се каже, че това е преди всичко въплъщение на сдържаната изисканост. Обикновено вратичките на шкафовете са от тъмно кафяво и червено дърво или от дърво в кремав и бежов цвят, с леки орнаменти, столовете в такъв стил кухня са с кожени седалки, от тавана виси кристален полилей, а сред приборите преобладават сребърни подноси, лъжици и вилици. В такава кухня е подходящо да има железни свещници, статуетки с образци на класическото изкуство, цветя. Този стил кухненска мебелировка изглежда солидно и дори може да се каже – тържествено. Той не е подходящ за малки кухненски помещения.

ТЕЛЕФОН ЗА КОНТАКТ: 088 332 7212

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА МЕБЕЛ