Бяла мебелировка за кухни – плюсове и минуси

By | май 26, 2017

Белият цвят се асоциира обикновено с чистота, съвършенство и свежест, затова мнозина предпочитат да използват именно този цвят като основен или дори единствен в мебелировката на кухните си. Разбира се, при белия цвят винаги има един основен недостатък – белите мебели изглеждат наистина много зле, когато са изцапани, а при белия цвят зацапването става най-бързо. Но все пак бялата кухненска мебел има много други предимства, които компенсират този недостатък. Някои от най-ярките предимства на бялото кухненско обзавеждане, са следните:

При най-малките кухненски пространства белият цвят е почти задължителен, освен ако не е в противоречие с някакъв специален замисъл на дизайнера. Известно е, че белите стени и белите мебели правят всяко помещение да изглежда по-просторно, затова в общия случай колкото по-малка е кухнята, толкова по-препоръчително е да се използва бяла кухненска мебел.

Противно на общоприетото мнение, белите мебели имат и малко предимство по отношение на чистотата – дори върху гланцираните бели повърхности отпечатъците от пръсти не си личат. При това белият цвят е приложим при практически всички форми и стилове мебели – както съвременни, така и класически.

И не на последно място – бялата мебелировка е отличен фон за всякакви цветови акценти.

Като отрицателна страна на бялата мебелировка вече беше посочено, че тя се зацапва по-бързо, което значи, че изисква по-често и по-обстойно почистване. Но това изглежда наистина е единственият недостатък на този вид мебелиране. Разбира се, за някои този недостатък може да се окаже с най-голяма тежест при вземане на решение за избор на цвят на кухненската мебел.

Има различни под-варианти на изпълнение на бялата кухненска мебел. Може да имате искряща, белоснежна кухня, без никакви други оттенъци. При това положение кухненското помещение ще изглежда безгранично, а всеки дребен цветен аксесоар, поставен в кухнята, ще създава рязък цветови акцент. Дори само една ярко червена роза в прозрачна ваза, разположена насред снежно-бялото кухненско пространство, моментално ще привлече вниманието към себе си.

Ако безкрайната белота ви се струва скучна, може да експериментирате с различни ярки контрасти, например бялата кухненска гарнитура може да бъде съчетана с по-тъмни цветове или с ярки и крещящи цветове за стените, плотовете и други кухненски елементи. По този начин се избягва т.нар. “аптечен ефект” на чисто бялото помещение.

Може да използвате и приглушени полутонове и преливки – светлите части на мебелировката се съчетават с различни оттенъци на светло-сиво, като се комбинира с топли дървесни текстури, например орехово, за постигане на ефект на топлина и домашен уют.

Бялата кухненска мебел лесно се комбинира с почти всеки цвят на кухненски уреди, кухненски съдове, цветове на стените и цветове на текстилните изделия в кухнята. Не се ограничавайте само с цветовете и оттенъците. Бялата мебел създава прекрасно поле за експерименти. Опитайте да запълните част от пространството с релефни и обемни фигури в топли дървесни цветове, създайте оптически илюзии с помощна на кристали и огледала, използвайте кухненски съдове в ярки цветове – и вашата кухня ще “оживее” по неповторим начин.

ТЕЛЕФОН ЗА КОНТАКТ: 088 332 7212

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА МЕБЕЛ