Кой е най-подходящият цвят за кухненска мебел?

By | май 26, 2017

Какъв цвят да бъде кухненската гарнитура, какъв да бъде изобщо цветът за кухненското помещение – тези въпроси си задава всеки, който няма ясно определени предпочитания и все още не е направил избора си за цвят на кухнята и кухненската мебелировка. Разбира се, за предпочитане е кухненската мебел не само да бъде красива, но също и да е в хармония с цветовете на пода и стените, както и с цветовете на останалата част от интериора. Затова към търсенето на най-подходящото цветово решение трябва да се подхожда внимателно и ако човек не е уверен какво точно иска, най-добре е да се търси съвета на професионалист.

Ярките и правилно комбинирани цветове носят в себе си голям енергиен заряд и могат да настроят човек към повече креативност и творчески решения. Може би това е причината някои хора да избират кухни в ярко оранжево, кърваво червено или лилаво.

Все пак, понеже става дума за кухненска мебел, вероятно по-добрият вариант е цветовете да не бъдат крещящи и наситени, а особено е препоръчително да се избягват прекалено ексцентричните цветови комбинации, в противен случай вашата кухня ще въздейства прекалено силно върху нервната ви система и е възможно да се получи отрицателен, вместо положителен ефект. По-добре отделете време да разгледате внимателно няколко десетки оттенъка и цветови комбинации, за да изберете тези, които ще са най-подходящи. Ако изобщо нямате предпочитания, оставете професионалните мебелни дизайнери да ви подскажат най-доброто решение.

Изпълнените в бяло и бледо жълто кухни са изключително приятни и действат успокояващо, но имат един голям недостатък – всяко дребно петънце веднага става видимо и е необходимо да се хвърлят доста усилия за поддържането на една такава кухня в перфектно състояние.

Лаконичният, елегантен и строг дизайн никога не излиза от мода, затова е препоръчително да използвате минимализъм като основна концепция, в която да се впишат съчетанията между по-леки и по-строги цветове и текстури. В стремежа си да минимизират усилията по поддръжка и почистване на кухненските мебели и на кухнята като цяло, някои дори прибягват до избора на сив или черно-бял дизайн на кухненските мебели и друг интериор.

Не е без значение и технологията на оцветяване на кухненския интериор. Например метода на праховото боядисване на металните части ги прави много по-приятни от естетическа гледна точка. Специалните технологии на грундиране и лакиране на дървените части не само подобрява външния вид на мебелите, но и ги защитава от гнилостни бактерии. Правилната обработка на кухненските мебели, изработени от дървен материал, ги защитава в течение на десетилетия и позволява да останат с непроменен външен вид.

Освен лаковете и боите, голямо значение за защитата, външния вид и цветовата гама на мебелите има фурнирът и мебелният обков (металните мебелни аксесоари). Дори мебелите изработени изцяло от масив, имат нужда от допълнителна обработка и поставяне на фурнири в някои свои части, а всички мебели имат нужда от допълнителни аксесоари във вид на дръжки за вратички, панти, метални и други видове лайсни, метални и пластмасови крачета, плъзгачи, ключалки и др. Без тях е невъзможно да се придаде завършен вид на мебелите и да се използва пълната функционалност на мебелите.

Мебелният обков също се подчинява на общия дизайн на кухненската мебел и при избора му трябва да се спазват определени правила: дръжките не бива да се сливат с цвета на вратичките, а трябва контрастно да се отличават; ако става дума за имитация на старинни мебели, тогава трябва да се подбере специално патиниран мебелен обков; крачетата на кухненската мебел, обратно, обикновено се подбират в тон с цвета на шкафовете или са в цвят металик и т.н.

ТЕЛЕФОН ЗА КОНТАКТ: 088 332 7212

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЗА МЕБЕЛ